- Regulament de organizare si functionare al I.I.S.P.V.
- Conducerea IISPV
- Serviciul Microbiologie
- Pagina 4
- Serviciul Chimie şi Radioactivitate
- Pagina 6
- Serviciul Control Reziduuri
- Pagina 8
- Serviciul Nutriţie Animală şi Controlul Contaminanţilor
- Pagina 10
- Serviciul Epidemiologie şi Sănătate Publică Veterinară
- Compartimentul Managementul Calitatii
- Compartimentul Cercetare-Dezvoltare
- Serviciul Economic şi Administrativ
- Pagina 15
- Pagina 16
- Compartimentul Juridic, Resurse Umane, Salarizare şi IT
- Pagina 18
- Compartimentul Audit Public Intern
- Pagina 20
- Compartimentul Informare publică şi Relaţii cu Presa
- Structura de securitate
- Dispozitii Finale
- Toate paginile
Art. 17. - (1) Serviciul Epidemiologie şi Sănătate Publică Veterinară este condus de un șef serviciu și are următoarele atribuţii şi responsabilităţi specifice:
1. menţine şi imbunătaţeşte sistemele de control intern managerial şi de managementul calităţii, conform reglementărilor în vigoare;
2. elaboreazăşi implementeazăprocedurile specifice, instrucţiunile de lucru, precumşi alte documentele specifice structurii, în cadrulsistemului de control intern/managerial, proiectat şi implementatlanivelul I.I.S.P.V.;
3. participă, împreună cu structurile tehnice din I.I.S.P.V. şi A.N.S.V.S.A., la elaborarea Programului strategic şi a Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi la stabilirea tarifelor aferente acestora;
4. participă, împreună cu structurile din cadrul I.I.S.P.V., la elaborarea Planului National Unic de Control Integrat al României şi a Raportului privind implementarea acestuia;
5. furnizează Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asistență științifică și tehnică, în domeniul specific de activitate, în vederea stabilirii strategiilor şi politicilor naţionale pentru siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale;
6. participă, în grupurile de lucru organizate la nivelul A.N.S.V.S.A., la elaborarea proiectelor de acte normative în domeniu, la realizarea programelor tehnice şi proiectelor naţionale şi internaţionale privind siguranţa produselor alimentare şi a hranei pentru animale;
7. efectuează activităţi de îndrumare şi acordă consultanţă tehnică în domeniul de competenţă pentru laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, desemnate ca laboratoare oficiale;
8. coordoneaza şi gestionează sistemul informatic de colectare si raportare date on-line şi, împreună cu serviciile din cadrul I.I.S.P.V., configurează şi actualizează sistemul on-line în domeniul de competenţă;
9. sub coordonarea A.N.S.V.S.A. şi, împreună cu structurile din cadrul I.I.S.P.V., elaborează strategiile comune cu privire la sistemul de colectare a datelor, monitorizare şi raportare a zoonozelor, agenţilor zoonotici şi a rezistenţei antimicrobiene, precum şi a toxiinfecţiilor alimentare produse în urma consumului de produse alimentare, în baza cerinţelor de raportare stabilite de către Comisia Europeană şi EFSA;
10. este furnizor naţional de date - sub coordonarea ofiţerului de legătură al României transmite către Autoritea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, în domeniul său de competenţă, împreună cu responsabilii NRL din I.I.S.P.V., datele înregistrate pe parcursul anului anterior, privind zoonozele, agenţii zoonotici şi rezistenţa antimicrobiană asociată acestora, precum şi a toxiinfecţiilor alimentare produse în urma consumului de produse alimentare;
11. colectează date şi transmite raportările şi/sau informaţiile solicitate de: autorităţile naţionale, autorităţile/instituţiile din Statele Membre şi internaţionale, în domeniul specific de competenţă;
12. reprezintă Punctul de contact RASFF din I.I.S.P.V. - răspunde de asigurarea prelucrării datelor în vederea notificării situaţiilor ce impun aplicarea Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje - SRAAF (depăşiri ale limitelor maxime admise, germeni patogeni, falsificări, deficienţe de etichetare, ambalare); verifică notificările RASFF postate pe pagina C.E.
13. participă la reuniunile organizate la nivel naţional, european şi internaţional în domeniul său de competenţă;
14. participă la programe de instruire organizate de C.E., EFSA, alte organisme internaţionale sau de autorităţile competente din ţările terţe în domeniul său de competenţă;
15. participă la cursuri de perfecţionare, specializare, schimb de experienţă, manifestări ştiinţifice, în domeniul de competenţă sau administrației publice, organizate la nivel naţional și european;
16. participă la audituri interne în limita competențelor;
17. elaborează planurile de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/ neconformităţilor înregistrate în urma auditurilor interne a activităţilor specifice şi realizarea acestora în termenele stabilite, pe domeniul de competenţă;
18. participă la activitățile premergătoare desfășurării misiunilor de audit/evaluare efectuate de structurile competente din cadrul A.N.S.V.S.A., RENAR, EURL C.E., AIEA și alte organisme internaționale, în domeniul de competență și întocmește documentația aferentă în vederea pregătirii și participării la misiunile respective;
19. elaborează, potrivit domeniului de competență, planurile de acţiune pentru remedierea neconformităţilor înregistrate de către reprezentanții structurilor competente din cadrul A.N.S.V.S.A., RENAR, EURL C.E., AIEA și alte organisme internaționale, în urma misiunilor de evaluare ale acestora şi pune în aplicare recomandările formulate;
20. propune şi efectuează audituri tehnice în domeniul său de competenţă pentru laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor desemnate ca laboratoare oficiale;
21. efectuează activităţi de îndrumare şi acordă consultanţă tehnică în domeniul siguranţei alimentelor şi a hranei pentru animale, pentru laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor desemnate ca laboratoare oficiale;
22. participă, împreună cu structurile tehnice din I.I.S.P.V., la arondarea probelor prelevate în cadrul Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, pentru realizarea analizelor specifice de către laboratoarele desemnate;
23. coordoneaza şi participă împreună cu structurile tehnice din IISPV la optimizarea şi dezvoltarea aplicaţiei ATLASvetCENTRAL şi ATLASvet LIMS, prin depistarea deficienţelor şi elaborarea propunerilor de imbunătăţire a aplicaţiei în concordanţa cu cerinţele sistemului calităţii şi cu cerinţele EFSA, participări în grupuri de lucru, instruiri, suport tehnic configuratorilor de nomenclatoare în LIMS;
24. răspunde de organizarea şi coordonarea activităţii de recepţie probe şi înregistrarea cererilor de analiză în aplicaţia ATLAS vet LIMS (local), respingerea cererilor de analiză, evidenţa registrelor de intrare/ieşire date din sistemul LIMS;
25. oferă, în mod activ, asistență sistemului sanitar-veterinar, prin înregistrarea în LIMS şi asigurarea trasabilităţii probelor/tulpinilor bacteriene izolate din alimente și hrana pentru animale, precum a probelor susceptibile de a fi neconforme pentru unii contaminanți, reziduuri de medicamente și hormoni, în vederea confirmării rezultatelor obținute de laboratoarele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, autorizate sanitar-veterinar, conform reglementarilor în vigoare;
26. efectuează studii în domeniul de specialitate, întocmeşte materiale documentare pe care le prezintă la simpozioane ori sesiuni de comunicări ştiinţifice interne şi/sau internaţionale;
27. participă la elaborarea şi implementarea proiectelor de cercetare-dezvoltare în domenii de specialitate sau conexe, împreună cu institute de cercetare, universităţi, organisme şi autorităţi, pe plan naţional sau internaţional, cu respectarea legislaţiei în vigoare;
28. coordoneaza activitatea privind ecarisarea subproduselor de origine animală, a produselor alimentare şi a hranei pentru animale rezultate ca urmare a cererilor de încercare (analiză) destinate I.I.S.P.V., după finalizarea procesului analitic;
29. participă, la solicitarea A.N.S.V.S.A., în grupuri de lucru multidisciplinare, prin furnizarea de date pentru analiza de risc;
30. participă la solicitarea A.N.S.V.S.A., în situaţii de necesitate, la efectuarea unor anchete epidemiologice în domeniul său de competenţă;
31. întocmeşte şi transmite către conducerea I.I.S.P.V., spre aprobare, programele de instruire ale personalului de specialitate din serviciu şi din cadrul L.S.V.S.A.;
32. duce la îndeplinire şi alte sarcini dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.
(2) Personalul din cadrul ServiciuluiEpidemiologie şi Sănătate Publică Veterinară contribuie în actul oficial de control, potrivit atribuţiilor specifice stabilite prin prezentul regulament de organizare şi funcţionare, sprijinind prin aceasta controlul respectării legislaţiei aplicabile în domeniile de activitate.